24. mars 2002

Terje Valen
er varahovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Åsane
og sentralstyremedlem i AKP

Frp-politikken utarmer skolen


Frp sin politikk er lavere skatter og avgifter. Det fører til sulteforing av offentlig sektor og fører til privatisering av de lønnsomme delene av den. Dette gir utvikling i retning av gode profittdrevne private skoler for de rike og et nødtørftig tilbud i de offentlige skolene for de andre. Frp-politikken utarmer altså den offentlige skolen og skaper store problemer for alle som har sitt virke der.

Denne politikken, som Frp var alene om å fremme på begynnelsen av 1980-tallet, har erobret nesten alle partiene på Stortinget og er blitt satt ut i livet av alle regjeringer fra 1980-tallet og utover enten de har kalt seg borgerlige eller sosialistiske. Dette har skapt et stort press på hele offentlige sektor – også skolen.

I dag er det slik at skolelederne økonomisk sett er hardt presset til å ta fra undervisningstimene til elevene for å klare å holde den daglige driften av skolen på et slik nivå et elevene får noenlunde det de trenger av bøker og materiell.

I tillegg til dette har vi fått en del grunnleggende skolereformer utformet av skoleflinke og lite demokratiske teoretikere som Hernes ("det opplyste enevelde"). Han og hans følgesvenner hørte ikke på lærernes advarsler da de fjernet mye av det praktiske fra undervisningen i ungdomsskolen (valgfagene og omlegging av praktisk-estetiske fag) og første året i videregående. Viktige pustehull for aktive ikke-teoretiske sjeler ble likvidert.

Pensumopplegget til Hernes sammen med den kolliderende metodikken og sparepolitikken har gjort undervisningen mer og mer til en zappe-øvelse som sjelden gir elevene ro i hodet til virkelig å se sammenhenger og helhet i det de holder på med. Det gjør det også vanskelig for lærerne å gi de som trenger det, den hjelpen de trenger når de trenger det - altså før det er gått så langt at det blir svært dyrt å hjelpe eller før det virkelig er for seint.

Så kommer den bedrevitende frper Arne Sortevik i BT 11. mars og opptrer som om han og hans parti ikke har noe ansvar i saken - og skyver alt ansvar over på lærerne - dvs. helt normale, hardt arbeidende mennesker som gjør sitt beste i en trengt situasjon som Sorteviks parti har det økonomiske og politisk-ideologiske hovedansvaret for. Bondevik vil løse de problemene som Frp og alle regjeringspartiene har vært med på å skape for skolen med moralsk opprustning. Sortevik vil trylle frem en god skole gjennom øyeblikkelig innføring av abrakadabra null-toleranse. Og han snakker om at lærerne fraskriver seg ansvaret – det er jo lærerne som hvert minutt, hver dag må ta det ansvaret som han selv fraskriver seg. Vi har hatt altfor stor toleranse altfor lenge overfor denne typen smålige sparepolitikere som selv fraskriver seg ansvaret for den skaden de har anrettet og som isteden kommer med lettvinte trylleformularer.

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside