Våpennytt

Til innholdslista for akp.no nr 6, 2004 ||| Til AKP si heimeside


Endelig ser det ut til å bli mulig å styre demonstrasjoner effektivt og humant! I USA og Tyskland utvikler en nå nye våpen som skal kunne sette folkemengder ut av spill ved å la en elektrisitetsstråle feie over dem.

Politiet i USA bruker i dag Taser, et sjokkvåpen som sender ut to piler med strømførende ledninger mot målet. Taser har en rekkevidde på inntil sju meter og kan stoppe en person om gangen.

Det er slike "svakheter" flere firma arbeider med å komme forbi. Xtreme Alternative Defense Systems (XADS) i USA arbeider med ei rifle som skyter ut ionisert gass. Dette lager en ledende kanal, samtidig som det innvirker på elektriske tenningssystemer og slik kan stoppe biler. Våpenet forventes klart i 2005. Det er en førsteutgave med et virkeområde på bare tre meter, men en kan svekke mange ved å sveipe over dem som med en vannslange.

Sjokk

XADS arbeider også med et mer avansert våpen med virkeområde på 100 meter eller mer. Istedenfor å skyte ut ionisert gass, vil en trulig ionisere sjølve lufta. Ideen er gammel, men det er først med dagens høykvalitetslasere det har blitt praktisk mulig. En intens puls ioniserer lufta og skaper lange tråder av glødende plasma. Plasmakanalen brukes så til å gi sjokk tilsvarende det Taseren gjør: 50 000 volt, 26 watt.

Røde Kors har protestert og frykter at våpna kan brukes til tortur. Amnesty peker på at våpna er lite målretta, og at også uskyldige tilskuere kan påføres smerte og skade.

Kilde: http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996014