Kvinner forsvarer "besteårsregelen"

Til innholdslista for akp.no nr 1, 2004 ||| Til AKP si heimeside


"Besteårsregelen" vi har i dag, betyr at det er de tjue årene med høyest inntekt som skal gjelde når alderspensjonen skal beregnes.

Alle representantene i Pensjonskommisjonen vil fjerne denne regelen, også de fra AP og SV. Men nestleder i SV, Henriette Westhrin, medlem av kommisjonen, er likevel ikke snauere enn at hun går ut i avisene og okker seg over at innstillinga rammer kvinnene.

Tjener kvinner

Kvinner tjener på besteårsregelen fordi det er vanskeligere for kvinner enn for menn å ha 40 år i fullt yrkesliv. 46 prosent av kvinnene jobber deltid, frivillig eller ufrivillig. Mange tusen kvinner vil ha fullt arbeid, men får det ikke. Mange kvinner tar hånd om små barn. Samfunnet lager ikke nok barnehager. Noen kvinner bruker tid på å utdanne seg i voksen alder i håp om å få høyere lønn (og lever av lån i flere år), men er helt eller delvis ute av arbeidslivet i en slik periode. Å kunne plukke ut de tjue beste åra som grunnlag for pensjon, er opplagt fordelaktig.

Derfor har også kvinneorganisasjonene gått ut på forhånd og forsvart ordninga. Ikke bare Pensjonistforbundet, men også likestillingsombudet og Kvinnesaksforeninga. Arbeiderpariets kvinnebevegelse har også argumentert godt. Det er en brei front. Målet må være å presse Stortinget til å beholde besteårsregelen!

Henriette Westhrin har begrunna SVs standpunkt slik: "Langt flere menn enn kvinner har 40 år eller mer med opptjening. Det betyr at menn har flere dårlige år å velge bort enn det kvinner har, og derfor tjener mer på det å kunne velge bort." (Innledning på Kvinner på tvers september 2003.)

Også menn tjener

Ja, menn tjener mer enn kvinner. Kvinnelige pensjonister hadde i 1999 66 prosent av inntekten til mannlige pensjonister, henholdsvis 123.400 kroner og 187.000 kroner. Og forskjellene har økt. I 1980 hadde mennene 16 prosent høyere pensjon, i 1991 30 prosent høyere og 1999 50 prosent høyere. Hovedårsaken er opptjening av tilleggspensjoner på grunnlag av lønn. Så lenge kvinner har ca 60 % av menns inntekt og 80 % av menns lønn, er det åpenbart hvem som vil tape.

Fellesinteresser

Ja, menn tjener mer på besteårsregelen enn kvinner. Naturligvis gjør menn det, de har høyere lønn å beregne ut fra. Men det at menn tjener på den, betyr ikke at den er dårlig for kvinner! Det er dumt å gå imot en god ordning bare fordi den er bedre for noen andre. Ingen andre forslag fra Pensjonskommisjonen oppveier bortfallet av besteårsregelen.