Hagtvet-debatten:

Hvorfor skjer det?

Intervju med Jorun Gulbrandsen

Til innholdslista for akp.no 2003 ||| Til AKP si heimeside


I juli skrev Bernt Hagtvet to artikler i Dagbladet der han brukte Kambodsja som eksempel på hva galt marxismen kan føre til. Dagbladet har fulgt opp med å lage et bilde av at AKP og vold henger sammen. Se det meste her. Hvorfor kom kampanja? Vi spør AKPs leder Jorun Gulbrandsen.

- Jeg tror ikke på et høyrekomplott på borgerskapets bakrom. Hagtvets utspill førte til den vanlige autorefleksen hos enkelte i Akersgata som ønsker å forbinde AKP med vold, folkemord og nazisme. I tillegg: Et vondt gnagsår for småkongene i Akersgata er opplagt en mann som heter Sigurd Allern. Han har kritisert arbeidet deres.Han har vært AKPer og redaktør av Klassekampen. Og så blir han professor i journalistikk! De vil alltid slåss mot det.

Dagbladet brukte Hagtvet som et signal til et "fritt fram". Hvem som helst kan si hva som helst om AKP, uten dokumentasjon av noe slag. Med krav om at AKP skal angre.

- AKP overvurderer seg sjøl hvis en tror at det bare er egen fantastisk styrke og oppslutning som har fått Dagbladet og andre til å gå til aksjon.

- Enig. Men det er antakelig til stor frustrasjon at AKP lever i beste velgående, på tross av stadige hetskampanjer og krav om anger, bot og nedleggelse. AKP rekrutterer nå unge medlemmer og har starta utgivelse av avis (akp.no). AKPere er aktive i fagbevegelsen, i antikrigsarbeidet, i Nei til EU, i kvinnekampen og i RV/kommunestyrene. Det kommunistiske alternativet finnes. Kapitalismen sjøl, med all dens elendighet, krig og klasseskiller skaper nye unge kommunister.

- Nazispøkelset trekkes fram ...

- Ja, igjen. For å hindre oppslutning om kommunistiske organisasjoner, er det en velkjent taktikk å si at kommunister er det samme som nazister. Den 19. juli tegna Finn Graff K-en i AKP slik at K marsjerer med armen hevet i nazihilsen. Hagtvet mer enn antyder det samme. Dette er en herskerteknikk mot politisk opposisjon.

- Så vi ikke noe liknende under EU-kampen? Med "Laaaahnstain"?

- Akkurat. Senterpartiet utsettes for det samme når deres Nei til EU-standpunkt skal nedkjempes. Under siste EU-kamp var det ikke sjelden vi hørte unge ja-gutter uttale navnet Anne Enger Lahnstein, "nei-dronninga", på liksomtysk, mens de gjorde nazihilsen: Laaaahnstain. Kommunister og nei til EU-folk skal forsøksvis knyttes til nazismen fordi den er noe av det forferdeligste nordmenn veit. Folk blir ikke tilstrekkelig forskrekka ved ordene "sjølråderett" og "sosialisme". Kanskje det faller en del høyrefolk tungt for brystet? Jeg påstår at minst halve befolkninga i Norge har et vennlig forhold til sosialistiske ideer. Arbeiderpartiet har riktignok ikke "sosialisme" som sitt mål lenger, men kan ikke ta vekk "arbeider" i navnet sitt på grunn av de som stemmer på dem. AP bruker sosialismens røde flagg som symbol ved siden av den røde rosa. Det nest største partiet heter Sosialistisk Venstreparti. Rød Valgallianse har dessuten i enkelte kommuner mellom 5 og 10 % av stemmene.

- Vil ungdom la seg skremme?

- Ikke i denne omgangen kanskje. Mange har ikke lest Dagbladet. Men det vil komme mer. Kampanjer som dette vil fortsette. Mot AKP i dag, mot deler av SV en annen gang. Som Hagtvet sier, det er marxismen han vil til livs. Han vil hindre at nye generasjoner blir marxister. Å være marxist betyr bl.a. å kritisere kapitalismen og slåss for kommunismen. Den antikapitalistiske politiske bevegelsen har vært på frammarsj i de siste 2-3-4 årene. Kritikk av markedsliberalismens herredømme i verden, globaliseringa, den økonomiske utplyndringa av landene i sør, krigen, USA som aggressivt verdenspoliti, alt dette går ungdom i demonstrasjoner mot. Det er ikke urimelig å tenke seg at dette faller høyresida tungt for brystet.

- Det var ikke mange som deltok nå?

- Denne gangen har Dagbladet vært nokså aleine. Olav Versto har hatt sin side i VG og Per Egil Hegge i Aftenposten. De store avisene i Stavanger, Bergen og Trondheim har ikke fulgt opp. I Stavanger Aftenblad har holdninga vært at det finnes viktigere ting å skrive om enn en omkamp om 30 år gamle meninger. Tromsøavisa Nordlys er den som har tatt over stafettpinnen fra Dagbladet, og skriver nå flittig om AKPernes hang til vold og terror. Svakheten deres er at så mange veit av egen erfaring at voldsbeskrivelsene ikke er sanne. Avisa vil gi opp for en stund. Neste gang vil enda flere folk si "Nå igjen? Har vi ikke hørt dette før?"

- Men Dagbladet er vel også ute etter å finne sensasjoner som kan øke løssalget?

- Uten tvil. Dagbladet skal tjene penger til eierne: Orklakonsernet, Heyerdahl, Rimi-Hagen og Sveaas. Schibsted med Tinius Nagell-Erichsen passer på pengene fra VG, Aftenposten og TV2.

- Spørsmål: Neste runde?

- Jeg tror det blir med Gerhard Helskog. Han har laget anti-AKP-kampanje i TV2 før. Den siste saka han hadde var da han påstod at Norge hadde brukt doping under OL på Lillehammer. Det endte med at TV2 måtte beklage og betale, og programmet Rikets tilstand ble lagt ned. Helskog trenger et come-back når han nå skal starte med Dokument 2. Mer AKP-hets vil sikkert hjelpe. Det er mange på toppene som gleder seg over at kommunister tas - uansett med hvilke midler.