Tilbake til tariffsida | Til AKP si heimeside

Fra AKP (28. mai)

Lærere - stem NEI!

Vi oppfordrer innstendig lærerne til ikke å la seg lure!

Ikke glem hva utgangspunktet var!

Kravet medlemmene i Norsk Lærerlag har snakket om lenge, har vært et tillegg på 50.000 kroner. Det ble sett på som helt rettferdig. Den harde og viktige jobben, hensynet til rekruttering, at skolen må prioriteres høyere og utålmodigheten over å fortsatt være i et underbetalt kvinnedominert yrke, har skapt en kampvilje blant medlemmene som har bygd seg opp over lang tid. Ledelsen i Norsk Lærerlag antydet krav på i gjennomsnitt 10 lønnstrinn, ca 40.000 fordelt over 2 år.

På tross av at ledelsen i Lærerlaget forsøker å fortelle noe annet, har lærerne fått et dårlig økonomisk tilbud. Men den såkalte "pakka" er alene grunn nok til å stemme NEI! I mediene skapes det et inntrykk av at den ligger noe flott i "pakka" (Aftenposten og VG 27. mai). Men "pakka" består ikke av noe annet enn et brev fra Kosmo (les teksten her), der han sier at lokalt arbeid og mer lokal "frihet" når det gjelder arbeidstid kan gi høyere lønn, og en trussel fra Giske om at lærerne må øke arbeidstida si med 3 timer for å få høyere lønn.

Nei til lengre arbeidstid!

Medlemmene og landsmøtene i Norsk Lærerlag har i alle år ment at undervisningstida er for lang. Kravet har derfor vært: Nedsatt leseplikt! Det har tatt mange tiår å redusere leseplikten noen få timer. Har ledelsen i Norsk Lærerlag noen som helst fullmakt fra medlemmene om å forhandle med arbeidsgiveren om økt leseplikt? Har de rett til å åpne døra for lengre arbeidstid i det hele tatt? Det er over 20.000 lærere, 31%, som har redusert arbeidstid (og lønn) i dag. Det har de for å klare jobben på en måte som de mener er god. Hvor mange flere tusen skal få et for stort arbeidspress til å kunne få full lønn? Hva er poenget med høyere lønn, når muligheten for å beholde en full jobb reduseres?

Det er ikke tvungen overtid det er snakk om heller (noe som absolutt ikke ville vært noe bedre, sjøl om betalingen da skulle vært høyere). Hvis ledelsen i Norsk Lærerlag i det hele tatt går inn i diskusjoner om å bytte lønn med økt arbeidstid, går de med på premissene om at lærerne ikke jobber et fullt skoleår nå! Dette er en hån mot alle strevsomme lærere!

Regjeringa forsøker nå å lure lærerne til å stemme ja ved å komme med en foreløpig tom lønnspakke hvor det snakkes om en plan og en opptrapping over tre år. Det snakkes om at skolen er viktig. Fuglene sitter på taket. Det eneste konkrete som er kommet på bordet, er Giskes 3 timer økt arbeidsbyrde på lærerne. Det er også poenget: Det er mangel på lærere. Økt arbeidstid skal bøte på lærermangelen! Hvor mange år vil det ta å senke leseplikten igjen!?

Når ledelsen i NL skal forhandle med staten om innholdet i "pakka": Lærerne har ikke streikerett i denne sammenhengen. Sier lærerne ja til pakka nå, gir de fra seg retten til å føre reelle forhandlinger om arbeidstida.

Lærerne får ikke 20.000 kroner!

Resultatet av meklinga, der pakka må holdes utenfor, er: Ledelsen i Norsk Lærerlag antyder at lærerne får 20.000 kroner. Lærerne skal tro at hver og en får 20.000 kroner. Det er feil. Hver lærer får 5.000 kroner. Det er hva alle får i handa, og det eneste sikre!

Det er satt av 2,2% til justeringer. Dette er en pott som skal gå til alle i staten. Den blir ikke delt på hver lærer. Ingen vet hvem dette tillegget går til. Arbeidsgiverne vil bruke denne potten der det er viktigst for dem. Derfor deler Lærerlaget ut illusjoner når de sier at "justeringspott som med ganske stor sikkerhet vil gi 2 lønnstrinn til alle i skoleverket". Lærerlaget antyder at dette vil gi 8.000 kroner til hver lærer og rektor.

Ledelsen i NL har også bestemt at de fire feriedagene som andre får hvert år, tilsvarer et lønnstrinn, ca 4.000 kroner. Det lønner seg aldri å selge tid for penger. Lærerlagets ledelse legger også til disse 4.000 kronene når de trenger å si at lærerne får 20.000 kroner mer i lønn, mens det i realiteten er en kompensasjon for det andre tar ut i økt ferie.

Nå mangler det 3.000 kroner i regnestykket. De lokale forhandlingene. De kommer fram slik: Det er satt av 0,85% per dato av lønnsmassen i år, virkningsdato 1. september 2000, og 0,6% per dato av lønnsmassen i 2001, virkningsdato 1. oktober 2000. Noe skal benyttes til særavtaler med KUF. Det er her ulikhetene skal lages, for eksempel slik at mellomledere og skoleledere kan få. Potten til særavtaler har ledelsen i NL teoretisk delt ut til alle lærerne, og regnestykket som viser 20.000 kroner er laget.

Si NEI til trynetillegg!

En del av potten til særavtaler skal brukes til virkelige lokale forhandlinger i kommunene. Det skal forhandles fram forskjeller fra kommune til kommune i skolen. Helt ned til individnivå skal det gjøres forskjeller: Avtalens 2.3.8 punkt 3 sier at arbeidsgiver ved prøvetidas utløp, eventuelt 6 måneder etter tilsetting, kan vurdere arbeidstakerens lønnsplassering på nytt. Dette er individuell lønn! Dette er et trynetillegg! Utdanning og ansiennitet skal altså ikke lenger være lærerens felles, eneste og synlige kriterier for plassering på lønnstrinn, men om arbeidsgiveren synes du er flink eller ikke, etter det første halve året! Nå skal lærerne trenes i å bli satt opp mot hverandre. Dette er en veldig viktig grunn til å stemme NEI!

Stem NEI til moderasjonslinja!

Ledelsen i NL har igjen bekreftet at de støtter prinsippene i Arntsenutvalgets innstilling, den som har lagt moderasjonens premisser i hele tariffoppgjøret, både i privat og i offentlig sektor.

"Arntsen-utvalget har lagt viktige prinsipper både for EVU-reformen og for rammene i lønnsoppgjørene i årene fremover. Staten og hovedsammenslutningene/Norsk Lærerlag er enige om disse prinsippene; blant annet at gjennomføringen av tiltak i forbindelse med EVU-reformen vil være avhengig av en økonomisk utvikling som sikrer landets konkurranseevne og den fremtidige sysselsetting samt at lønnsveksten kommer ned på linje med våre handelspartnere." (punkt 5.7.3)

Norsk Lærerlag mener altså at det er viktig at lønnsveksten går ned?

Det er hentet ut lite penger i forhandlingene hvor det faktisk er streikerett. Dette er helt i tråd med Arntsenutvalget. Det er hentet ut mye mer penger til fordeling i forhandlinger hvor arbeidstakerne ikke har streikerett og hvor arbeidsgiverne i realiteten bestemmer fordelingen.

Bruk kampviljen!

Lærerne har all grunn til å være skuffet, og ikke glade.

Men kampviljen på grunnplanet er stor. Mange har vært forberedt på å streike lenge. Førskolelærerne, Fellesorganisasjonen og maskinistene er allerede ute og slåss. Vi oppfordrer lærerne til å gjøre det samme!

Vi oppfordrer innstendig lærerne til ikke å la seg lure!

Stem NEI!

 

AKP
Jorun Gulbrandsen
leder