Tilbake til tariffsida | Til AKP si heimeside

Fra faglig utvalg i AKP (18. august)

Førskolelærerstreiken i Oslo
– streiken er slutt men lønnskampen fortsetter

Etter å ha vært i streik fra slutten av mai godtok forhandlingsdelegasjonen til Norsk Lærerlag Oslo natt til lørdag 12. august 2000 skissa som ble lagt fram i meklinga mellom Lærerlaget og Oslo kommune. Tirsdag var førskolelærerne tilbake på jobb etter elleve ukers begrensa streik.

Denne streiken har vært historisk på to måter:

Førskolelærerne fikk innfridd ett av sine to hovedkrav: Økt lønn til styrerne i en- til tre-avdelingers barnehager og en sikringsbestemmelse som gir styrer høyere lønn enn pedagogisk leder. Meklinga ga tre nye lønnstrinn for denne gruppa. Dette er en seier!

Det andre hovedkravet, økt begynnerlønn til de pedagogiske lederne slik at de tjener mer enn dem de er satt til å lede, ble ikke innfridd, men en protokolltilførsel sier at man skal komme tilbake til dette i de lokale forhandlingene.

Gjennom streiken har førskolelærerne vist seg som en svært aktiv og stolt streikende gruppe.

Det er likevel grunn til å stille en del spørsmål:

Den åpenbare strategien var å ha en liten streik før ferien og en sterk opptrapping etter ferien. Når man så trappa opp etter ferien, avslutta man streiken uten at det viktigste kravet var innfridd og uten at den reelle streiken var kommet i gang. Vi tror at streiken ble avblåst for tidlig og at man ikke evna å få den uttelling som var mulig i situasjonen.

Meklingsresultatet er ikke sendt til uravstemning. Streiken er avblåst og bare en engere krets har hatt anledning til å ta stilling til resultatet. En vanlig praksis i fagbevegelsen er å sende meklingsresultater til uravstemning blant medlemmene.

Om ikke førskolelærerne fortsatt skal være den høgskoleutdanna gruppa i offentlig sektor som er desidert lavest lønna, må lønnskampen deres fortsette.

Gjennom streiken har førskolelærerne vist kraften til kvinnene i arbeiderklassen i offentlig sektor. Streiken har økt deres respekt i samfunnet generelt og lover godt for den videre kampen mot den kjønnsdiskriminerende kvinnelønna og moderasjonslinja.

Barnehagen er styrket gjennom streiken

Barnehagen har styrket sin stilling gjennom denne streiken. Førskolelærerne har kjempet for høyere lønn, men de har også ført en kamp for å vise at de gjennom sin treårige høgskoleutdanning står som garantister for kvaliteten i barnehagen. Gjennom streiken er det slått fast at det er ulovlig å drive barnehage uten førskolelærere og at barnetilsyn ikke kan drives utover 20 timer pr. uke. Dette er en seier for førskolelærerne og for et godt barnehagetilbud til ungene.

Mediebildet har vist at foreldrene har støttet førskolelærernes lønnskamp trass i at streiken har vært en svært stor belastning for dem som har vært rammet. Gjennom sin støtte til førskolelærernes lønnskamp er det også slått fast at foreldre krever en kvalitetsbarnehage. De vil ha barnehager, ikke barnetilsyn.

Når foreldrene har klart å organisere seg og rettet sin vrede mot kommunene gjennom betalingsboikott, har de vært med på å presse fram et resultat.

Alliansen mellom førskolelærerne, de andre ansatte i barnehagene og foreldrene må bygges ut videre i kampen for en bedre offentlig barnehage.