Vestlandskonferansen 2001

Møre og Romsdal AKP i samarbeid med AKPs studieutvalg og Studieforbundet for Folkeopplysning arrangerer en studiekonferanse i Møre og Romsdal, på BUL-hytta, straks utenfor Molde i helgen 5.-7. oktober 2001. Studiekonferansen vil innby spesielt deltakere fra: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør Trøndelag og Nord Trøndelag. Konferansen er åpen for medlemmer AKP og venner.

Konferansen er et tilbud til de som ønsker å studere-/diskutere aktuelle spørsmål i marxismen i dybden og på en konsentrert måte.

Vi tar sikte på å lage et godt arrangement med dyktige foredragsholdere og et arrangement som tar vare på folks behov for felles sosialt samvær, det vil si en god blanding av kunnskap og hygge.

Studiekonferanse tar opp følgende emner til belysning og diskusjon:

Praktiske opplysninger

Dato: 5.- 7. oktober 2001

Konferansested: BUL-hytta, ligger ute ved "Skaret" straks utenfor Molde i Møre og Romsdal

Oppmøte: fredag 5. oktober kl 18-20

Innkvartering: Hytta har gode sengeplasser, konferanserom, oppholdsrom, kjøkken og sanitæranlegg.

Mat og drikke: Inklusivt i deltakerprisen

Kostnader: Kr 300 for voksne og kr 150 for ungdom

Reisefordeling: Ja

Påmelding: Vi oppfatter påmeldingen som forpliktende

Nyttig å ta med:

PROGRAM

5. oktober
kl 1800-2000 Oppmøte og innkvartering. Muligheter for mat.
kl 2000-2200 Samvær
6. oktober
kl 0830-0900 Informasjon og mat
kl 0900-1100 Den økonomiske og politiske situasjonen i Norge og i verden (Jorun Gulbrandsen og Terje Valen)
kl 1100-1430 Gruppe-/fellesdiskusjon. Oppsummering
kl 1430-1500 Pause. Mat, drikke
kl 1500-1700 Marxistisk materialisme og økologi (Terje Valen)
kl 1700-1745 Middag
kl 1745-1930 Gruppe-/fellesdiskusjon. Oppsummering
kl 1930-2400 Hva skjer i Nepal? (Arnljot Ask) Hyggelig samvær. Mat, drikke, m.m.
7. oktober
kl 0900-0930 Informasjon og mat
kl 0930-1130 Norge 2001, analyse av klassene (Kjell Hammer)
kl 1130-1300 Gruppe-/fellesdiskusjon.Oppsummering
kl 1300-1330 Pause. Kaffe, drikke, kaker
kl 1330-1400 Oppsummering av konferansen
kl 1400-1430 Opprydding
kl 1430-1500 Avreise

Ting og tang

Litt om foredragsholderne

Jorun Gulbrandsen: Leder av AKP, har vært med i den revolusjonære bevegelsen i over 30 år. Hun har mye erfaring fra anti-imperialistisk solidaritetsarbeid, kvinnekamp, RV-arbeid og fagforeningsarbeid. Mange kjenner henne fra diskusjonen Er skolen for Kari eller Ronny? eller som lærebokforfatter, er 53 år og bosatt i Oslo.

Terje Valen: Leder av AKPs studieutvalg, utdannet cand.philol. med historie som hovedfag. Forfatter av De tjente på krigen og Marxistisk renessanse - kommunistisk offensiv, leder av flere utenomparlamentariske aksjoner slike som: Ta vare på Åsane og Flaktveit, vi bryr oss, leder av fagforening og leder av Flaktveit idrettsklubb, bydelsrepresentant for RV i Åsane bydel. Har vært med ml-bevegelsen siden 1966 og medlem av AKP siden 1973, er 59 år og bosatt i Bergen.

Kjell Hammer: Faglærer ved Nørve videregående skole, 55 år, medlem av AKPs sentralstyre. Har erfaring som fagforeningsleder, har yrkesbakgrunn som platearbeider og sveiser, er utdannet maskiningeniør, har representert RV i Sør-Trøndelag fylkesting. Lærebokforfatter, bosatt i Ålesund.

Arnljot Ask: Utdannet cand.real i astrofysikk, yrkeserfaring som lærer og ufaglært sveiser og platearbeider. Har arbeidet for AKP sentralt en årrekke med ulike oppgaver, de siste ti åra som internasjonal sekretær, har lang erfaring i arbeidet med anti-imperialistiske fronter, fagforeningsarbeid, Nei til EU og lokalpolitikk, er 58 år og "utvandra" nordmøring, bosatt like utenfor Oslo.

Konferanselokalene

Moderne og velholdt, god plass, men maks 40 sengeplasser, stort og hyggelig konferanserom, hytta ligger i naturskjønne omgivelser.

Teknisk utvalg

Utvalget består av 4 personer. Deres oppgave er å se til at de praktiske/tekniske oppgavene i forbindelse med avviklingen av stevnet går smidig og greit for seg, til det beste for deltakerne og slik at stevnet som helhet bli vellykket rent arrangementsmessig.

Opplysninger

Detaljert program pluss studiemateriell vil bli tilsendt de som melder seg på!

Påmelding til:

Merk: Skulle noe være uklart, så ring!


Studieplan

Overordna tema: Den økonomiske og politiske situasjonen i Norge og i verden

Tidsplan: 3 dager, 16 timer

Med lærer.

Målsetting

Hovedmål: Den økonomiske og politiske situasjonen i Norge og i verden.

Målsetningen med stevnet er å samle kommunister, sosialister og andre samfunns-interesserte mennesker for å diskutere bakgrunnen for- og konsekvensene av den foreliggende økonomiske og politiske situasjonen i Norge og i verden . Stikkord her er: Monopolisering av bedrifter, maktkonsentrasjon, USAs rolle, muligheter og begrensninger i å erobre nye markeder, kapitalismen frembringer i økende grad kommunistiske samfunnstrekk, økende undertrykking av verdens folk og nasjoner, faren for store og alvorlige økonomiske- og politiske kriser, stadig større folkegrupper og nasjoner trekkes inn i kampen mot den internasjonale kapitalismen.

Delmål

A. Marxistisk materialisme og økologi.

Med utgangspunkt i den marxistiske materialismen og hva Karl Marx har skrevet om økologi, vil vi se på sammenhengene mellom marxisme og de økologiske utfordringene verden står ovenfor og hvilke svar dette kan gi oss.

B. Norge 2001, analyse av klassene og en mulig utvikling.

Hvorfor lager vi en klasseanalyse? Utviklingen av det norske monopolborgerskapet. Finnes det et nasjonalt borgerskap i Norge? Hvordan går det med bøndene? Hvor store er arbeiderklassen og hvilke grupper av den har best kampevne? Hvilke rolle spiller arbeiderklassens kvinner? Hvem er arbeiderklassens allierte? Hva må til for at arbeiderklassen skal kunne konstituere seg som en klasse for seg (det vil si: opptre som en revolusjonær klasse)?

C. Hva skjer i Nepal?

Nepals historie. Styreform/kultur. Forholdet til India og Kina. De ulike kommunistiske bevegelser og partier. Den politisk situasjonen i dag, hva skjer?

Målgruppe

Medlemmer i AKP, RV, RU og andre interesserte.

Arbeidsmetoder

Når det gjelder innledere har vi valgt å satse på nasjonale og lokale forelesere som har særdeles gode kunnskaper om tema.

Vi vil arrangere alle forelesninger i plenum

Vi vil dele stevnet inn i både gruppetimer og plenumstimer. Vi legger opp til gruppetimer, fordi vi ønsker å vinkle diskusjonene ulikt på tema. Alderssammensetningen vil bli godt spredd, og dette vil vi ta hensyn til ved gruppeinndelingen. Det kan også være av interesse å dele grupper i kvinner og menn.

Vi vil gjennomføre gruppearbeidet med lærer.

Evaluering

Hver deltaker vil ved stevnestart få utdelt et evalueringsskjema, med mulighet til å krysse av for hver særskilt innledning og påfølgende gruppe- og plenumsdiskusjoner på en skala fra 1-6 om hvordan hun/han har opplevd innledningen og diskusjonene. Helt avslutningsvis vil stevnearrangør i tillegg sette av en time til stevneevaluering.