AKP-arkivet

Det er fire grunner til å gjøre
ganske mye for å stanse Lidl

av Arne Byrkjeflot

(Mars 2004)


Gå til indeksside for faglege artiklar | Hovudside kronikkarkiv | Heimesida til AKP | Fagleg utval

Lidl har kommet et godt stykke med etablering 62 steder i Norge. De jobber med 25 steder til. Gjennomsnittsstørrelsen er en omsetning på 50 millioner kroner. Gjennomsnittet per ansatt er 6-7 millioner, det doble av norske kjeder. De har 85 % importvarer og nesten bare ukjente merker.

Næringsmiddelindustrien i Norge vil miste betydelig omsetning dersom Lidl etablerer 100 butikker i Norge med en total omsetning på 5 milliarder kroner. Dersom de virkelig lykkes i å overta 10 % av markedet, så vil både Ringnes, Freia, Nidar og Stabburet merke det. Den indirekte virkningen blir enda større. Også de andre kjedene vil bli tvunget til å se seg om etter importvarer, og den norske industrien vil bli tvunget inn i en priskonkurranse, slik vi har sett det på øl.

Med en total omsetning på 5 milliarder, så betyr dette 700 arbeidsplasser i Lidl-butikker. Men siden Lidl krever dobbel omsetning per ansatt av det Rema og Rimi gjør, så betyr dette 700 arbeidsplasser netto tapt. I tillegg kommer den indirekte virkningen dette vil få for arbeidsplasser og arbeidspress i dagens kjeder.

Lidl er ikke som andre kjeder vi kjenner i dag. I Sverige måtte de ansatte skrive under på å ikke jobbe i konkurrernde firma, jobbe mertid når det måtte passe, jobbe i butikker innefor 10 mils omkrets. De måtte være under 30 år, og bare butikksjefer fikk mer enn 25 timer i uka. I praksis så jobbet de uten overtidsbetaling og spisepauser.

Det er fortsatt uklart hvor mye av dette som er rettet opp etter en rekke konflikter i Sverige og Finland. Men det som iallfall ikke er rettet opp, er ansettelsene på 25 timer uka, 5 timers dag slik at en slipper matpause. Og såpass mye at du ikke får arbeidsledighetstrygd for resten, men det er greitt for da må du jobbe ellers når det måtte passe. Erfaringene er ellers at det ikke er avtalene som er verst, det er de unge butikksjefene, som har gått Lidl-skolen i Tyskland, holder seg til deres manualer og er opplært til å gjøre omtrent hva som helst for å få bort obsternasige. En del av spillet er mannlige sjefer og unge jenter som ansatte.

Jordbruket vil merke det i starten, og det vil bli verre etter hvert. Først gjennom at norsk næringsmiddelindustri vil miste marked, og jordbruket gjennom dem. Lidls forsøk på å importere tysk melk med 14 dagers holdbarhet til Sverige var ingen suksess, men ost, kjøtt, pølse er ingen problem og øker etter hvert som det norske tollvernet minsker gjennom EØS og WTO. Og da får vi merke hvilke tilsetningsstoff Norge har godtatt gjennom EØS-avtalen.

Stanse Lidl? Tja, dersom det er politisk vilje kan en komme langt gjennom å være vanskelig i reguleringssaker. Men den politiske kampen mot Lidl er viktig når neste runde kommer, både faglige kamper og kamper for å bevare lokale bryggeri og slakteri.


Under følger noen utklipp jeg har.


http://forbrukerportalen.no/Artikler/forbrukerrapporten/2004/1074592689.49

Skrevet av: Geir Røed
Publiseringsdato: 20.01.2004

Under finner du en oversikt over Lidls planer i norske byer og tettsteder

Lidl også til Oslo:

Her kommer Lidl:

Her kommer trolig Lidl:

Her er Lidl interessert:


http://www.sistenytt.nu/lidligen.htm

Lidl ägs av en av Tysklands rikaste män, Dieter Schwartz. Attityden till omvärlden är sluten och det är därför svårt att få fram uppgifter om försäljning, lönsamhet och kostnader. Bolaget är heller inte börsnoterat.

Företaget är hierarkiskt uppbyggt med nästan bara manliga chefer och mycket ung kvinnlig butikspersonal, anställda på deltid eller timanställning. Bara en mindre del av personalen är heltidsanställda.

Enligt tillförlitliga uppgifter tillämpar bolaget ett system med egna spioner, som kontrollerar att de anställda sköter sig. Efter tre anmärkningar uppmanas man säga upp sig. Uppstår det differens i kassan får personalen betala den genom löneavdrag.

Lars-Erik Sommarmyr (2003-09-03)


http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/3367401.html

Nye advarsler mot Lidl

Mens norsk LO ser fram til et positivt samarbeid med den tyske lavpriskjeden Lidl, advarer fagbevegelsen i Sverige, Finland og Tyskland om trakassering av ansatte, detaljstyring og uerfarne sjefer.

Publisert 18.12.2003 - av Reidar Jensen

I Finland og Sverige har Lidl-introduksjonen i fjor og i år ført til full krasj mellom en flat nordisk arbeidslivskultur og et hierarkisk system basert på stivbente regler, detaljstyring og kontroll, skriver Dagsavisen.

Dagsavisen og Avisenes nyhetsbyrå (ANB) har snakket med Handel og Kontors søsterorganisasjoner i Sverige, Finland og Tyskland. De tegner et bilde av et selskap som presser ansatte til det ytterste, utviser liten forståelse for spillereglene innenfor arbeidslivet og mangler respekt for fagorganiserte og tillitsvalgte.

Unge og uerfarne sjefer

Da Lidl åpnet sine butikker i Sverige tidligere i år, gjennomførte mange butikksjefer detaljerte tidsstudier med stoppeklokke av de ansatte. De handelsansatte sier også at uerfarne sjefer ikke hadde kjennskap til alminnelige vernebestemmelser.

Da Lidl kom til Sverige, måtte de ansatte undertegne en kontrakt som forbød dem å arbeide hos andre enn Lidl. Siden mange ansatte i detaljhandelen arbeider deltid og ofte skifter mellom flere arbeidsgivere, ble det full strid mellom Handelsanställdas förbund og Lidl. Lidl-ledelsen har nå kapitulert på dette kravet.

I Finland sier fagorganiserte at mange er redde for at Lidl-ledelsen skal oppdage at de er medlemmer av forbundet. Det er også store problemer med unge og uerfarne butikksjefer som samarbeider dårlig, og som forholder seg strikt til selskapets manualer og regler.

Trakassering og sjikane

I Tyskland er det ifølge Dagsavisen full krig mellom Lidl og de ansattes fagforbund Ver.di, norske Handel og Kontors tyske søsterorganisasjon. Ver.di har rundt 1 million medlemmer. Forbundet hevder at avtaler blir brutt systematisk, og at de som forsøker å endre på forholdene blir utsatt for kontroller, overvåking og sjikane. Ifølge lokale tillitsvalgte blir de daglig utsatt for advarsler, kontroller, overvåking og psykisk press.

De som våger å mukke kan blant annet bli oppsøkt av en «falsk» kunde, utsendt av ledelsen for å framprovosere situasjoner som senere kan brukes som oppsigelsesgrunn mot den ansatte, blir det hevdet i en fagforeningsrapport fra Ver.di.

- Mest utsatte er eldre, syke og gravide medarbeidere som ikke lenger orker å stå på ett hundre prosent, sier en lokalt tillitsvalgt til det tyske nyhetsbyrået DPA.

LO avventende

De første Lidl-butikkene i Norge åpner neste år, men den omstridte matvaregiganten møter ingen krigserklæring fra forbundsleder Sture Arntzen i LO-forbundet Handel og Kontor.

- Jeg ønsker Lidl lykke til, sier han lakonisk. Forutsetningen er at tyskerne holder seg til norske tariffbestemmelser og at de ansatte er fagorganiserte.


http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_sogn_og_fjordane/2475379.html

Bønder irriterte på Gilde

Bønder i Sogn og Fjordane er mektig irriterte på sin eigen organisasjon Gilde. For når den tyske matvaregiganten Lidl vil etablere seg i Sogndal, så får dei kjøpe tomt av Gilde.

Publisert 23.01.2003

- På denne måten gjer leiinga i Gilde situasjonen for norske bønder mykje verre. Det seier organisasjonssjef i Sogn og Fjordane Bondelag, Svein Brautaset.

Importvarer

Brautaset peikar på at Gilde er eit selskap eigd av bønder, eit selskap som skal sørgje for at dei får selje sine råvarer. Lidl vil sannsynlegvis selje ferdigprodukt importert frå Tyskland, meiner Brautaset.

- Uproblematisk

Administrerande direktør i Gilde Produksjon, Harald Johansen, meiner dette er uproblematisk for bøndene sin del.


http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/3449108.html

Norge attraktivt for matvarekjeder

Det internasjonale dagligvareinstituttet IDG mener at Norge er det mest attraktive landet i Vest-Europa for internasjonale dagligvarekjeder, nest etter Irland.

Publisert 21.01.2004

Den tyske kjeden Lidl kommer bare til å få en begrenset markedsandel, men vil likevel få dramatisk innflytelse i Skandinavia gjennom å påvirke konkurrentene, spår det britiske instituttet, ifølge Handelsbladet FK.

Kjedene i Skandinavia har blitt stadig flinkere til å fokusere på lønnsomhet. Samtidig har leverandørene blitt mer marketing-orienterte for å demonstrere at kundene trenger produktene deres og dermed sikre seg listing hos de mer sentraliserte kjedene.

Begrenset Lidl

Samtidig opplever forbrukerne at maten er dyr, og dermed er det duket for Lidl:

Det konsentrerte dagligvaremarkedet i regionen og reglene for planlegging og bygging, betyr at Lidl bare kommer til å oppnå en begrenset markedsandel i Skandinavia. Likevel forventes kjeden å få dramatisk innflytelse, etter hvert som mainstream-kjedene tilpasser sortimentet, sier det britiske instituttet i analysen.

Lavprisbutikkene tar større og større markedsandeler i hele Vest-Europa, og spesielt Lidl driver veksten. I USA er det dollarbutikkene som fører an i den samme utviklingen.

Attraktive Norge

IGD har også rangert de mest attraktive landene å etablere seg i for internasjonale aktører. Av 65 vurderte land er Norge plassert på 16. plass. Overraskende nok er bare Irland plassert høyere av de vesteuropeiske landene, og Norge er vurdert som mer attraktivt enn store markeder i utvikling som Polen, Brasil, Indonesia og Mexico, og langt foran vesteuropeiske land med rom for konsolidering, som for eksempel Spania, Hellas og Italia.

Tre store land skiller seg likevel ut i toppen som de mest attraktive å etablere seg i: Kina, Russland og India.

Ned i skyttergravene?

Etter at Wal-Mart kjøpte Asda og Carrefour fusjonerte med Promodès i 1999, har det blitt lite av den varslede fusjonsbølgen. Nå ser det ut som utviklingen går i stikk motsatt retning. For eksempel er Ahold tvunget til å selge seg ut igjen av en rekke markeder. Men salg av eierandelene i Ica er usannsynlig, mener analytikerne.

Dette tilbaketoget for ett selskap varsler ikke noen slutt på global ekspansjon, selv om vi ser at det lærer alle noen viktige leksjoner, skriver IGD: Det er viktig å bli stor og skaffe seg en markedsposisjon i de landene man etablerer seg, fremfor å fokusere på bare å male flagget i nye markeder.

Det som nå vil skje, er at kjedene vil selge seg ut enkelte steder, for eksempel i Øst-Europa, Sør-Amerika og Øst-Asia. Så vil vi se en konsolidering i en rekke markeder under utvikling: Polen, Sør-Korea, Argentina, Tsjekkia, Mexico og Taiwan. Resultatet blir at noen globale handelshus kommer til å skille seg ut, samtidig som de utfylles av sterke nasjonale aktører, skriver Handelsbladet FK.


http://www.dagsavisen.no/innenriks/2003/12/770167.shtml

Advarer mot Lidl-kjempen

18.12.2003: Mens LO ser fram til et positivt samarbeid med ekstremlavpriskjeden Lidl, rapporterer fagbevegelsen i Sverige, Finland og Tyskland om påstått trakassering av gravide ansatte, tidtaking av arbeidet og svært uerfarne sjefer.

av Sigmund Clementz og Øyvind Nielsen

Norske arbeidstakere vil merke at et tysk, familieeid gigantforetak kjent for sentralstyring, lukkethet og hemmelighold entrer markedet. De første butikkene her i landet er ventet å åpne neste år. I Finland og Sverige har Lidl-introduksjonen i fjor og i år ført til full krasj mellom en flat nordisk arbeidslivskultur og et hierarkisk system basert på stivbente regler, detaljstyring og kontroll.

Skrekkhistorier

I våre to naboland sliter fagbevegelsen med Lidl, men her hjemme møter den omstridte matvaregiganten ingen krigserklæring fra forbundsleder Sture Arntzen i LO-forbundet Handel og Kontor:

- Jeg ønsker Lidl lykke til, sier han lakonisk. Forutsetningen er at tyskerne holder seg til norske tariffbestemmelser og at de ansatte er fagorganiserte.

- Vi har en god og konstruktiv dialog, sier Arntzen, og forsikrer at Lidl har vist en positiv og respektfull holdning til fagbevegelsen så langt.

Dagsavisen og Avisenes nyhetsbyrå (ANB) har snakket med Handel og Kontors søsterorganisasjoner i Sverige, Finland og Tyskland. De tegner et bilde av et selskap som presser ansatte til det ytterste, utviser liten forståelse for spillereglene innenfor arbeidslivet og mangler respekt for fagorganiserte og tillitsvalgte.

Advarer norsk LO

I Tyskland er det full krig mellom Lidl og de ansattes fagforbund Ver.di, norske Handel og Kontors tyske søsterorganisasjon. Ver.di har rundt en million medlemmer.

Hans-Martin Poschmann, som er forbundets hovedansvarlige i kampen mot Lidl, advarer:

- La dere ikke lure. Vi har kjempet med Lidl i flere år, og vi vet at hva de står for. Det er det stikk motsatte av demokrati, sier han.

- De lokale butikksjefene er mest opptatt av å mele sin egen kake og gir blaffen i vanlige demokratiske spilleregler. Avtaler om arbeidstid og spisepauser brytes systematisk. Ubetalt overtidsarbeid er en regel, snarere enn unntaket, forteller han.

De som forsøker å endre på forholdene blir utsatt for kontroller, overvåking og sjikane. Helt til de gir opp og gjør som ledelsen sier, eller mister motivasjonen til å arbeide videre og søker seg vekk, hevder Poschmann.

Liknende tilstander er avdekket i de to andre store tyske billigkjedene Aldi og Schlecker.

Overvåking i Tyskland

Mobbing: I München har trakasseringen gått så langt at Ver.di har startet en kampanje mot mobbing av de ansatte. Ifølge lokale tillitsvalgte blir de daglig utsatt for advarsler, kontroller, overvåking og psykisk press.

Provokatører: De som våger å mukke blir oppsøkt av en «falsk» kunde, utsendt av ledelsen for å framprovosere situasjoner som senere kan brukes som oppsigelsesgrunn mot den ansatte, blir det hevdet i en fagforeningsrapport fra Ver.di.

Gravide: Mest utsatte er eldre, syke og gravide medarbeidere som ikke lenger orker å stå på ett hundre prosent, sier en lokalt tillitsvalgt til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Må ha vitner: Det hevdes også at mange ansatte blir kalt inn på teppet til ledelsen for å stå skolerett. Forbundet har derfor sendt ut et rundskriv til sine medlemmer der de blir bedt om å ta sine forholdsregler: I tillegg til å ta med seg et vitne, blir de anbefalt å skrive ned alt som blir sagt og ikke undertegne noen form for avtale med ledelsen på egen hånd.

Nylig startet fagforbundet Ver.di en kampanje for å demokratisere Lidl-kjeden. Akkurat nå går bølgene høyt om opprettelse av partssammensatte samarbeidsutvalg i butikkene.

Tidtaking i Sverige

Stoppeklokke: Da Lidl åpnet sine butikker i Sverige tidligere i år, gjennomførte mange butikksjefer detaljerte tidsstudier med stoppeklokke av de ansatte. Tidsbruk på forskjellige arbeidsoppgaver i butikk og på lager ble nøye kartlagt.

Uten vernesko: Uerfarne sjefer hadde ikke kunnskap om at det er påbudt å bruke vernesko for truckførere. Handelsanställdas förbund måtte ta affære med Lidl-ledelsen sentralt for å få rettet opp i forholdene.

"Lidl-bibelen": Butikksjefene følger en detaljert manual for hvordan Lidl-butikkene skal drives. Manualen er utarbeidet på sentralt hold i Tyskland og lik for alle Lidl-forretningene, uansett i hvilket land de ligger.

Arbeidsnekt: Da Lidl kom til Sverige måtte de ansatte undertegne en kontrakt som forbød dem å arbeide hos andre enn Lidl. Siden mange ansatte i detaljhandelen arbeider deltid og ofte skifter mellom flere arbeidsgivere, ble det full strid mellom Handelsanställdas förbund og Lidl. Lidl-ledelsen har nå kapitulert på dette kravet.

Heltidsdeltid: Personale ansettes på deltid, men binder seg gjennom arbeidskontrakten til å arbeide overtid når arbeidsgiveren ønsker det. Det strider både mot den svenske arbeidsmiljøloven og kollektivavtalen som Lidl har bundet seg til gjennom sitt medlemskap i den svenske arbeidsgiverorganisasjonen Svensk Handel. - Handelsanställdas förbund og Svensk Handel var faktisk nødt til å sette seg ned i samarbeid for å forklare Lidl hvordan en kollektivavtale fungerer, forteller pressetalsmann Sven Lindberg i Handelsanställdas förbund.

Stablekonkurranser: Butikksjefer har gjennomført konkurranser blant de ansatte i truckkjøring og varestabling for å få opp effektiviteten.

Hjemmelekse: Ifølge den svenske avisen Expressen må nyansatte lære seg de såkalte PLU-kodene på varene - priskodene - over natten på egen fritid.

Nektes pc i Finland

Lidl åpnet sin første butikk i Finland i august 2002. Nå finnes det over 40 butikker i landet, mens 100 til enten er under planlegging eller bygging.

Organisasjonssekretær Marja Lindblom i serviceforbundet til fagorganisasjonen PAM forteller om store samarbeidsproblemer med Lidl:

Uten pc og telefon: I mars i år ble det valgt en sentralt tillitsvalgt i Lidl. Den hovedtillitsvalgte har hatt store problemer med å få informasjon fra Lidl-ledelsen og sliter med å få utført sitt fagforeningsarbeid. De ansattes representant har fått kontor i det finske Lidl-hovedkvarteret, men ledelsen i kjeden vil verken gi henne datamaskin, internettilgang, e-postadresse eller mobiltelefon. - Hun sliter med oppgavene sine, for å si det sånn, sier Lindblom.

Oppvaskmøte: I høst har det vært møte mellom Lidl, PAM og arbeidsgiverforeningen. Der hevdet kjedeledelsen at Lidl om ett år skal være kjent for å være en veldig bra arbeidsgiver, en som følger alle finske lover og regler til punkt og prikke.

Redde medlemmer: Omtrent 800 mennesker arbeider i Lidl i Finland. Omtrent halvparten av dem er fagorganisert, ifølge PAM. - Flere er med hos oss uten at Lidl vet om det, sier organisasjonssekretær Marja Lindblom. Mange er redde for at Lidl-sjefene skal få vite at de er medlemmer, siden Lidl ikke er begeistret for fagorganisering.

Vanskelige butikksjefer: - Når vi i PAM er i kontakt med den sentrale arbeidsgiveren, snakker vi greit sammen. Hovedproblemene oppstår ute i landet, når lokale fagforeninger går inn i butikkene. Der er det ikke samarbeid i det hele tatt. Butikksjefene er unge og uerfarne, har gått på Lidls hurtigkurs for butikksjefer i Tyskland og forholder seg strikt til selskapets manual og regler, forteller Marja Lindblom.


http://www.arlafoods.dk/appl/HJ/HJ201AFD/HJ201D01.NSF/0/08f3cc23021b5971c1256db3003f8b61?OpenDocument

Tysk mælk til Sverige

Verdens næststørste discountkæde, tyske Lidl, sejler nu tysk mælk til Sverige.

Da den tyske discountkæde Lidl i sidste uge slog dørene op til en halv snes butikker i Sverige, var der tysk mælk i køledisken.

De svenske mejeriselskaber herunder Arla Foods har afvist at levere mælk til Lidl, der ville sælge mælken under discountkædens eget mærke. Ifølge svensk presse sejler Lidl derfor nu tysk mælk til kædens centrallager i Halmstad, hvorfra den distribueres til Lidls butikker.

Mælken, der er behandlet, så den har en holdbarhed på ca. to uger, sælges til priser på mellem en og halvanden kr. under den svenske mælk.

Med etableringen i Sverige tager Lidl endnu et skridt i discountkædens internationale ekspansion. Lidl etablerede sig for nylig i Finland og åbner næste år en halv snes butikker i Danmark. Målet er her at nå op ca. 100 discountbutikker svarende til ca. 10 pct. af det danske discountmarked for dagligvarer.

Lidl, der driver ca. 4.200 butikker rundt om i verden, er verdens næststørste discountkæde.


Lidls hjemmesider: Norge ||| Sverige ||| Finland ||| Tyskland


Gå til indeksside for faglege artiklar | Hovudside kronikkarkiv | Heimesida til AKP | Fagleg utval

Til AKP si heimeside