29. juli 2002

Kenneth Fuglemsmo
er med i Rød ungdom og i AKP

The World, et skammelig skip?Nå har The World dratt fra Trøndelag. Noen jubler og håper skipet blir torpedert. Andre er stolte av det gode håndverket, og ønsker skipet hell og lykke.

Jeg leste intervjuet med millionæren som tok initiativ til bygginga av The World. Makan til viss-vass er det lenge sia jeg har lest på trykk. Han hevda at The World ikke var et skip for rikinger. Han sa at hvis 12 familier i Norge slo seg sammen om å kjøpe ei leilighet, kunne hver av dem bruke den en måned i året. For noe tull! For det første: Sjøl om man deler på tolv, er 20-50 millioner fremdeles mye for vanlig arbeidsfolk. For det andre er det ikke alle forunt å kunne ta en måned fri når det passer dem i løpet av året. For det tredje vil jeg tru at butikkene om bord har temmelig stive priser. The World (smakløst navn forresten) er og blir et kakseskip.

Det som slår meg når jeg hører om The World er at det er noe fundamentalt gærent med samfunnet vi lever i. Her sultefores norske kommuner og skolene faller sammen, mens malere, elektrikere, rørleggere osv. blir brukt til å bygge et flytende palass til verdens rike. Mens 20.000 unger sulter ihjæl i Sør hver dag, får milliardærene bruke millioner på leiligheter i alle verdens store byer - og attpåtil på The World. Det er et gap mellom de mange ressursene som blir brukt på luksus for de rike, og de få som blir brukt for jevne ut de store forskjellene i verden.

Sjefen og arbeiderne på Fosen Mek er misfornøyde med kritikerne av skipet. De meiner at de blir beskyldt for å være umoralske. Det skjønner jeg godt, for det er sjølsagt ikke umoralsk å jobbe eller ta på seg et oppdrag (slik lederen for Attac ser ut til å meine). Sjølsagt må Fosen Mek, som andre selskap i vårt kapitalistiske samfunn ta de jobbene de kan få. Og arbeidsfolk er sjølsagt i sin fulle rett til å ta arbeid der de kan - jeg ønsker ikke at noen skal gå arbeidsløse. Jeg skjønner også at man er stolte over det arbeidet man har gjort - det skal man være! Men de som bruker penga sine på et sånt skip, på sin egen luksus, når vi ser den bunnløse nøden i verden, representerer et ulogisk system.

Det kapitalistiske systemet er ulogisk. Det lar flertallet arbeide og slite, for at et forsvinnende lite mindretall skal kunne leike seg med luksusyachter, privatfly og enorme skip. Systemet gjør at noen få skummer fløta av alle andres arbeid. Det gjør at ressurser blir brukt på luksus for få, istedenfor velferd for mange. Når vi nå også ser at konkursene har trua selskapene langs Trondheimsfjorden, fordi Fosen Mek må betale regninga som de rike er fullt i stand til å betale sjøl, er det kvalmt!

I tillegg ser staten seg nødt til å subsidiere skipet med flere titalls millioner. Altså: Norske arbeidsfolk er med å finansiere luksusen til folk som tjener milliarder på andres arbeid! Rikfolka nøyer seg ikke med å sløse bort sine egne penger.

The World er et skammelig skip. Men det er ikke arbeiderne som bygde det, Fosen Mek eller trønderne som skal skamme seg - det er det rikingene som seiler på de sju hav i sitt skatteparadis som burde gjøre!

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside