6. oktober 2002

Frode Bygdnes
er leder i Troms RV og med i AKP

Boikott Jaffa-appelsinerI vår da oppfordringa om boikott av Jaffa-appelsiner gikk ut, var det noen av butikkene som tydelig synliggjorde at de hadde Jaffa-appelsiner. Ica og Rimi var de som jeg irriterte meg over, så jeg sluttet å handle der. Etter hvert ser jeg at Jaffa-appelsinene er kommet helt bort fra fruktdiskene. Konklusjonen må være at forbrukerne reagerer på den politiske situasjonen i Midt-Østen og etterspør andre appelsiner enn israelske. Og Peres oppførsel i Oslo nylig, bekrefter vel at boikotten av israelske varer har vært effektiv.

Hva skjer så med Jaffa-appelsinene? Blir de returnert og leveranser stoppet, eller får Israel solgt sine appelsiner til annet bruk? Hvor har Jaffa-appelsinene tatt vegen? Brukes de til råvare for andre produkter? Støtter vi Israel når vi drikker appelsinjuice? For å forvisse meg om at jeg ikke ubevisst var med på å sabotere boikottaksjonen, skrev jeg brev til alle juiceprodusentene for å høre hvor de fikk sitt råvarekonsentrat fra.

NEN var den første som svarte at de fikk sitt konsentrat fra Brasil. Så nå kjøper jeg først og fremst NEN sitt juiceprodukt. Hakon og Rimi appelsinjuice henta og sine appelsiner fra Brasil. Stabburet (Nora) garanterte at de ikke fikk sine råvarer fra Israel, men sa ikke hvor de fikk råvarene fra. Coop Norge gikk god for Røa som sin hovedleverandør av appelsinjuice. Røa sjøl svarte at de får sine råvarer fra Brasil og Florida. Merkelig nok svarte ikke Tine, men Tine reklamerer på noen av sine pakker at de får appelsinene fra Florida.

Kan vi stole på at USA bare eksporterer Florida-appelsiner, eller kan de være "langer" for Israel? Kan vi være sikre på at Florida-appelsiner er fra Florida eller er det som med norsk fisk solgt på det europeiske markedet som "made in China"? Det vil være umulig å etterspore slike spørsmål, men usikkerhet gir oss grunn til å holde oss unna israelske tjenere. Og tro om ikke Bush som for tiden viser sitt krigerske ansikt, burde møtes med forbrukerboikott han og. Så Røa til Coop og Tine har mistet meg som juicekunde. Og jeg oppfordrer alle til å begrense sin handel med USA inntil USA underordner seg FN.

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside