6. september 2001
Eli Aaby
er landsstyrerepresentant i Kvinnefronten og med i AKP

Dumme menn og troll til kjerringer

Lensmannen i Laksevåg er lei av at politiet stadig får høre at de ikke gjør nok for å hindre at kvinner blir mishandlet av sine menn. Derfor mante han norske kvinner til å være mer kritiske i valg av partner. Jeg spurte han i et leserbrev i Aftenposten om han kunne forklare meg hvorfor han ikke maner menn til å tenke seg om?

Sjølsagt har han ikke svart meg. Det er helt utenkelig å kreve av en mann som har "voldelige tendenser", at det er han som må ta konsekvensene av det. At det er han som bør bryte ut av forholdet. Det er så utenkelig at en vanlig lensmann sannsynligvis ikke har ord for slike tanker.

Det samme med kjendis-psykologen i Aftenpostens søndagsutgave, hun kommenterer lensmannen og krisesentersekretariatets svar over nesten ei halv side - uten å komme på at det kanskje går an å stille krav til en mann som slår. Men så skjønner hu at hu glemte seg litt, og anbefaler ei bok av Per Isdal i et ps.

Omfattende undersøkelser i Norge viser at så mange som hver 4. kvinne har opplevd å bli mishandla av en partner. Kvinnebevegelsen starta krisesentre for mishandla og voldtatte kvinner, og i dag finnes trygge steder for kvinner over hele landet.

Kvinnene flykter ut av hjemmet, vekk fra "husbråk" og "familievold". Hvem blir igjen aleine hjemme? Voldsmannen. Og har han et sted å gå? Nei, nesten ikke. Det er bare tre sentre som tilbyr støtte og hjelp til "menn som har voldelige tendenser". Ikke nok med at lensmannen advarer kvinner mot sånne menn, ingen andre bryr seg om dem heller, ikke engang deres "egne". Jeg synes ikke det er rart at koner og kjærester syns synd på dem og vender tilbake under løfter om bot og bedring.

Menn eier mer og tjener mer enn oss kvinner. Menn sitter i bedriftsstyrer og offentlige styrer, menn er ledere i organisasjoner og partier, de er toneangivende i valgkampen - samtidig er det helt utenkelig å stille krav til dem! Lensmannen er lei av å ta ansvar for kvinnemishandling. Jeg skulle ønske han hadde fått motbør på at han som mann ikke vil ta ansvar for et samfunnsproblem som menn faktisk har ansvar for. Enda verre er det at han som politimann ikke evner å plassere ansvar for en voldshandling hos voldsmannen istedenfor hos offeret.

Jeg synes også det er oppsiktsvekkende at en offentlig tjenestemann på denne måten karakteriserer oppgaver han er satt til å ivareta. Er han ikke lei av å ta promillekjørere og fartsbøller? Med uttalelsene sine gir han et sterkt vitnesbyrd til kvinner: hos politiet kan du ikke være sikker på at det er hjelp å hente hvis du er så ubetenksom å elske feil mann. Han gir et sterkt signal til menn også: har du et sånt ubetenksomt troll som kommer tilbake til deg uansett hva du gjør, så trenger du ikke være redd for meg, jeg er lei av hele greia!

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside