akp.no

- Jenter har rett til å gå i gatene

Christin Aamodt intervjua av Jorun Gulbrandsen

akp.no nr 2, 2007


I begynnelsen av januar skreiv Aftens redaktør Hilde Haugsgjerd at «Det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gaten må dessverre kvinner selv ta». Dette førte til en mediedebatt, der Christin Aamodt var den første og mest aktive utfordreren. akp.no spør hva som gjorde at hun tok så kraftig til motmæle.

- Det var ekstra ille at utsagnet kom fra redaktøren i Aften. En redaktør er ingen hvemsomhelst, men en viktig påvirker av opinionen og rettsoppfatninga.  

Jeg tenkte også på dem som er blitt voldtatt. Haugsgjerds ord måtte svi. Kvinnene har jo tenkt de samme tankene sjøl: Hva kunne jeg ha gjort annerledes? Skulle jeg ha gått en annen vei? Men hvor ellers i samfunnet er det offeret som skal ta ansvaret for en annens kriminelle handling?  

Og hva med de prostituerte som «frivillig» går i gatene natt etter natt - hva har de å si hvis de blir voldtatt? De må jo være superskyldige ...  

- Du var i mange medier. Hva slags reaksjoner kom fra andre?  

- Aftenposten fikk flere hundre kommentarer, hvor brorparten var rasistiske eller om at jentene bare får det de fortjener. På Dagbladet.no var kommentarene mer nyanserte. Men som alltid når jeg blogger, fikk jeg epost av typen: - Din jævla stygge fitte osv. Men det kom også mange flotte brev fra både kvinner og menn.

Innendørs?  

- Er damer dumme når de går hjem alene?  

- Er det ikke nokså lurt å komme seg hjem, da? Hjem fra festen. Hjem fra venninna. Hjem fra seinvakt på sjukehuset. De gjør ikke noe galt.  

Men jo, noen overfaller og voldtar kvinner. Og homofile menn blir overfalt og slått, mørkhuda menn blir overfalt og slått. Skal alle holde seg innendørs, da? Hvem blir igjen?  

Faren for at den mannen som blir med deg hjem, voldtar deg, er langt større enn en overfallsvoldtekt fra en tilfeldig fremmed. Menn voldtar på fest, hjemme hos ham eller deg, i oppgangen der du bor. Dette handler om hvordan mange menn oppfatter kvinner i det store og det hele.  

- Hva kan gjøres?  

- Mer gatebelysning, mer politi, folk må bry seg dersom de hører skrik. De fl este menn voldtar ikke. De må være med og ta et ansvar innenfor mannskulturen, når de snakker med andre menn, når de snakker med sønnene sine: Det er voldtekt, dersom du ikke har fått et aktivt ja!  

Hat og forakt  

- Få voldtekter anmeldes. Jenter er redde for å ikke bli trodd. Hva er mentaliteten?  

- For enkelte er det hat og forakt mot kvinner. Og helt alminnelig er tanken om at kvinner er menns eiendom eller mannens rett. Det er jo lov å leie kvinnekroppen i Norge! Kvinnehatet har økt, tror jeg. Vi må sette kraftige kluter inn på opplæring. Damer må oppdras til å støtte hverandre, lære av historien, slik at vi kan se strukturene. Da ville jentene lettere klare å se at Maria og Sobia er ofre for det samme som dem sjøl. Det blir lettere se det systematiske. Barnehager og skoler må gjøre mye mer.

Straff mot jenter  

- Når begynte du å skjønne dine egne erfaringer?  

- Seint. Jeg var durabelt ufordragelig som tenåring på Hersleb ungdomsskole i Oslo. Jeg var byvanker som banka andre damer på byen, og jeg ble også kåret til Miss Hersleb. Damene fikk juling fordi de sa noe feil, sendte et feil blikk, eller bare fordi jeg ikke likte dem.  

Jeg våkna gradvis. Tydeligst ble korpsturen da jeg var 17. Jeg erfarte at tøffe jenter blir straffa hardere enn tøffe gutter. Venninna mi og jeg hadde nemlig skulka en øvelse. Vi fikk innestraff! En av gutta åpna brannslangen og spylte ned en leder som lå og sov. De voksne lo: - Guttestreker!  

Ta øyet  

- Jenter tør ofte ikke skade gutter, sjøl ikke når de er i virkelig fare.  

- Ja, tenk på det. Der blir du skada på det mest fornedrende, men stikke fingeren i øyet på ham? Nei, da kan du jo skade ham! Men vi burde gjøre det. De færreste menn vil nok ta sjansen på å miste det andre øyet også.


Christin Aamodt studerer journalistikk på Høyskolen i Oslo. Hun er varamedlem til bydelsutvalget på Grünerløkka for RV. Se www.christinaamodt.no