akp.no

Leder

Nei og nei, så slemme arbeiderne er!

av Jorun Gulbrandsen

akp.no nr 4, 2006


Mediene samarbeider med arbeidskjøperne (arbeids-"giverne" som vi har lært å si) for å få arbeiderne til å framstå som slemme. Da direktøren for Continental/Theatercafeen ikke ville betale kokkene sine nok lønn, ville hun ta 1/3 av servitørenes tips - og gi til kokkene. Vi så kjendiser bli intervjua på vei inn i kafeen - jo, de ville gjerne dele med kokkene. Men det var da ikke de som skulle dele? Det var de slemme servitørene. De ville ikke dele.

Da lærerne hadde en tre timers politisk streik mot KS fordi KS vil at færre lærere skal jobbe lenger, fant nyhetene ei mor som måtte hente barna tidligere den dagen, og hun var fortørna, hun hadde ikke fått god tid til å forberede seg på det.

Flygere, flyvertinner og flyverter er nok de aller slemmeste. I nyhetssendingene så vi hvordan streikende kabinansatte gjorde at barn hadde det kjedelig, svette voksne svetta, og en skoleklasse måtte kjøre gråtende hjem igjen fordi turen ikke ble noe av. Onde ansatte.

Har ikke journalister noe de skulle ha sagt mot redaktørene? Eller har de glemt at de sjøl er lønnsarbeidere? De fleste som går på kafe, henter barn på skolen eller reiser med fly i påska, er også vanlige lønnsarbeidere. De burde takke dem som slåss for at barna ikke må gå på skole i stadig større grupper med stadig færre lærere. De burde se konsekvensen for deres eget arbeidsliv, når direktøren kan ta penger ut av lomma fra ei gruppe ansatte for å gi til ei annen gruppe. De burde rose de kabinansatte som slåss for at alle skal ha samme avtaler. De slåss også for deg!

Motstanden lever i beste velgående. I Frankrike er myndighetene drevet til retrett når det gjelder arbeidsloven. I Tyskland stanser arbeiderne i offentlig sektor en svær forlengelse av arbeidsdagen. I Norge gav Kabinpersonalets streik seier på helt sentrale punkter, og streiken til bygningsarbeiderne førte til en sentral avtale for tømrere.

Nå står tre store oppgaver for døra: Kamp mot sosial dumping, kamp for AFP slik at den eksisterer også etter 2010, og kamp mot salg av 1881.

Så får vi se hvor mediene og journalistene vil befinne seg.